Suikerbakker 57, 3851 ET Ermelo, 06 - 22424956, hendri@endeadvies.nl

Projectleider en Agile rol

Hendri werkt vanaf het begin van zijn loopbaan al projectmatig en heeft vele opleidingen en traningen gevolgd om als projectleider of programmaleider te werken. Het behalen van het maakbare resultaat is vaak niet de uitdaging, maar het voorbereiden van de organisatie die gaat werken met het projectresultaat is vaak het meest spannend. Adoptie van het resultaat is dan ook belangrijk onderdeel van zijn aanpak.
Sinds 2016/2017 is Hendri in de ontwikkeling gedoken van het Agile werken. In het begin met de kritische blik van de bedrijfswetenschapper met de vraag "hebben we hier de zoveelste hype of voegt het echt wat toe aan organisaties en wat is hiervan het bewijs? ". Hij heeft eerst een opleiding tot Agile Coach gevolgd, zodat hij weet waar hij het over heeft. Hendri heeft ondertussen diverse Agile rollen (Kanban-coördinator, Scrummaster, Productowner) vervult binnen verschillende organisaties en binnen verschillende teams. Want de beste leermeester blijft de praktijk. Tot nu is zijn conclusie dat er veel elementen werken vanuit het Agile denken en zeker toepasbaar zijn in de aansturing van organisaties als wel in de aansturing van projecten.

implementatie Coaching / consultancy

Hendri heeft als (implementatie) consultant voor en met verschillende consultancy bureaus gewerkt. En zo bij veel organisaties in de keuken mogen kijken en in de praktijk geleerd wat de succes- en faal-factoren zijn bij een implementatie. Een "implementatiecoach" of "business change manager" kan een belangrijke factor zijn om tot succes te komen. Deze onafhankelijke rol kan soms onomwonden de vinger op de zere plek leggen.
Hendri is ook begonnen met het coachen van individuele teamleiders / teammanagers / productowners. Hij doet dit vanuit een coachingsfilosofie die vanuit de positieve psychologie komt. Belangrijke pijlers hierin zijn "doelformulering" en werken aan "vooruitgang". Er is wel ruimte om het verleden te bespreken als dit helpt om voorruit te komen, maar er worden geen diepgaande oorzaak-gevolg-analyses gemaakt. Hendri hanteert hier in elk gesprek het GROW-coaching-model (Goal-Reality-Options-Will). Dit is een eenvoudig en beproefd model wat in vier stappen leidt tot een duidelijk eindresultaat per gesprek. De gecoachte wordt zelf actief aan het werk gezet om te verhelderen wat hij/zij wil en genereert hierbij zelf ideeën, zo beklijft de output beter omdat metn zelf tot oplossingen komt ipv een advies aangereikt krijgt.

interim management

Hendri is meerdere jaren als teamleider verantwoordelijk geweest voor het ICT-team van BOVAG en later ook het Facilitaire-team. Deze twee teams zijn daarna verder gegaan als het Team Business Support. Dit bleek een ideale combinatie om de complete dienstverlening rondom de werkplek (fysiek en digitaal) te optimaliseren.
Heeft u behoefte aan tijdelijke invulling van een teamleidersrol ICT of Facilitair of wilt u ook uw beide teams integreren tot één Serviceteam, dan kan Hendri hierbij helpen.
Hendri streeft er naar om teams zelf-organiserend (ipv zelfsturend) te worden. Professionals in een team weten vaak heel erg goed welk besluit het beste is, alleen moet er vertrouwen worden gegeven om deze besluiten in de praktijk te mogen nemen. Belangrijk pijlers op weg naar zelf-organiserend is verantwoordelijkheid nemen, vertrouwen geven en het thema "gedeeld leiderschap" binnen een team. Een inspirerend verhaal is de duikboot-crew van David Marquet .